Zelené potraviny

Zelený ječmen, chlorella

Proč mít ve svém životě ječmen a chlorellu?

  • 1
    Dodají nám enzymy
    Naše strava ve velké většině obsahuje málo zeleniny a to především té syrové, "živé". Chybí nám tak potřebné enzymy, které pomáhají s trávením potravy, detoxikovat tělo (viz dále) a bojovat se škodlivými volnými radikály v těle.
  • 2
    Dodají nám kvalitní makronutrienty - především aminokyseliny (základní jednotky bílkovin) a tuky.
    Zelené potraviny jsou ceněny především jako významný zdroj tzv. ESENCIÁLNÍCH aminokyselin, které si naše tělo neumí vyrobit samo. Z tuků jsou v zelených potravinách významně zastoupeny hlavně tzv. OMEGA-3-MASTNÉ KYSELINY. Obě tyto složky jsou často v naší stravě v nedostatečném množství. Jsou důležité pro správné metabolické procesy probíhající v těle.
  • 3
    Dodají nám mikronutrienty - minerály, vitamíny, stopové prvky, antioxidanty.
    Současná kvalita zeleniny se rapidně zhoršuje. Půda není tak bohatá na mikronutrienty jako dříve, proto klesá i jejich množství v plodinách.
  • 4
    Zelené potraviny jsou celistvými potravinami.
    Z toho vyplývá, že nutrienty jsou dodány do těla komplexně, což je důležité pro jejich vstřebání a účinek. U standardních doplňků stravy, např. z lékárny, je to jinak - nutrienty jsou obsaženy ve velké míře izolovaně, navíc často ve špatně vstřebatelných či tělu nepřirozených formách.
  • 5
    Jsou schopny detoxikovat naše tělo - především pomocí chlorofylu, detoxikačních enzymů a vlákniny.
    Prostředí, ve kterém žijeme, je plné zplodin. Toxické látky vstřebáváme z ovzduší, z vody i z potravin. Je proto důležité pravidelně detoxikovat naše tělo (a tím i mysl).
  • 6
    Patří mezi nejvíce zásadotvorné potraviny.
    Naše současná strava je často výrazně kyselinotvorná. Je totiž často založená na průmyslově zpracovaných potravinách, obsahuje příliš velké množství jednoduchých cukrů a bílé mouky i jiných škrobů, konzumujeme příliš mnoho masa i alkoholu, nadměrně solíme. Překyselení negativně ovlivňuje metabolismus a může vést k řadě onemocnění. V kyselém prostředí se také daří bakteriím, které pak způsobují chronické záněty.
  • 7
    Vytváří dobrou půdu pro prospěšné bakterie v našich střevech.
    Dochází tak k upravení střevní mikroflóry a tím i stolice, pohybu střev i k ozdravění střevní stěny
  • 8
    Dodávají energii, zlepšují náladu, pečují o zdraví.
    Díky všem bodům výše podpoří zdraví člověka na psychické i tělesné úrovni. Vzhledem k tomu, že střevní stěna je zároveň nervovou soustavou, zlepšení stavu střev se projeví i na naší psychice.

Proč jsou zelené potraviny zelené aneb zázračná látka jménem CHLOROFYL

Chlorofyl je jedinečné rostlinné barvivo, které má spoustu benefitů i pro člověka.

Svou strukturou je podobný hemoglobinu, proto má prospěšné účinky na krvetvorbu. Je schopen neutralizovat účinky některých karcinogenů. Působí desinfekčně, proto urychluje též hojení ran. Neutralizuje pachy. Zlepšuje trávení tím, že podporuje pohyb střev, neutralizuje toxiny, potlačuje růst mikroorganismů a snižuje nadýmání.

Proč mám já ve svém životě ječmen a chlorellu

 

aneb

 

jak si "zelenáči" našly cestu ke mně.

K zeleným potravinám jsem se dostala tak nějak "náhodou". Tenkrát jsem měla pocit, že potřebuji nějakou změnu ve stravě a zřejmě i v životě. O zelených potravinách už jsem něco málo slyšela, zkusila jsem si nějaké objednat z internetu, sehnat si nějaké informace, nastavit sama dávkování. V té době mne zároveň oslovila má kamarádka a nabídla mi poradenství právě k užívání zelených potravin. Pokud by se mě zeptala o nějaký měsíc dřív...její otázku bych zřejmě ignorovala.

Ale vše se děje vždy v ten pravý čas...

Takže jsem nadšeně souhlasila. Od ní jsem se dozvěděla spoustu informací, které jsem o zelených potravinách netušila a obzvlášť, že ne všechny produkty na trhu jsou tak "skvěle zelené". Díky ní jsem se naučila, jak je důležitá kvalita těchto produktů a podle čeho je vybírat.

Za krátkou dobu se staly zelené potraviny natrvalo součástí naší rodiny - ano - brzy si získaly i pozornost mého manžela 🙂

Čím to?

V té době jsem neměla nějaké výrazné zdravotní problémy, stravovala jsem se zdravě, nicméně i já jsem na sobě užívání zelených potravin pocítila a pociťuji nadále. Přibyla mi energie, zlepšilo se mi trávení, vyčistila se mi pleť. Můj manžel, zvyklý ode mne už na vše, svolil, že ječmen i chlorellu též ochutná. K mému překvapení na ječmen po druhé vypité skleničce začal pět ódy, jak mu ječmen dělá dobře, jak se cítí nabitý energií! 🙂

Kromě účinků mě ale nadchl také koncept toho, že zelené potraviny jako mocný nástroj je důležité spojit s osobním poradenstvím. V tomto pojetí totiž nejde jen o koupi produktů, ale o koncept celkové péče o zdraví. Díky zeleným potravinám jsem tak získala možnost setkávat se s lidmi na stejné vlně a vzájemně se podporovat. S lidmi, kteří také tak smýšlí. S pokorou k životu, s láskou k přírodě, s respektem k ostatním lidem.

Pro všechny mimořádně přínosné účinky zelených potravin je stěžejní jejich

KVALITA

Je důležité znát informace o zdroji včetně podmínek pěstování.

Zelené potraviny je tak důležité užívat v Bio kvalitě.

  • Jedině tak máte záruku, že se jedná o zcela čisté produkty - bez pesticidů, herbicidů, těžkých kovů a jiných toxických látek.

Zelené potraviny je důležité užívat v té nejúčinnější podobě

   šetrně zpracované za nízké teploty (aby byla stále zachována enzymatická aktivita produktů)

♥   ječmen jako sušenou ŠŤÁVA z mladých výhonků (proč je to důležité viz dále).

♥   chlorellu s NARUŠENOU buněčnou stěnou (proč je to důležité viz dále).

♥   bez jiných přídatných látek v produktech.µ

Co konkrétně si pod zelenými potravinami představit?

Mladý ječmen

Mladý, protože se jedná o výhonky ječmene, které jsou zelené. Jen v takové podobě je právě plný tolik prospěšných látek. Podstatný je však také způsob zpracování výhonků. Ke konzumaci je ideální pouze ŠŤÁVA z mladého ječmene.

U některých značek se ale přesto můžete setkat se sušenou rostlinkou, nikoliv sušenou šťávou (v takové podobě může dráždit střevní sliznici, navíc je tím negativně ovlivněno vstřebávání účinných látek). 

Tím, že se jedná o vylisovanou šťávu, je také bez lepku a je proto vhodná i pro celiaky či lidi s jiným problémem v souvislosti s lepkem. Neobsahuje také žádné další přídatné látky. Neobsahuje nerozpustnou vlákninu.

Je také důležité, aby výrobce deklaroval výrobu sušené šťávy šetrným sušením při teplotě maximálně 31°C tak, aby výsledný produkt zůstal stále "živým". Jen v takové podobě obsahuje jedinečný nutriční koktejl.

Ve správné podobě je tedy zelený ječmen distribuován jako sušený prášek na přípravu šťávy nebo jako tablety (vylisovaná sušená šťáva bez dalších přidaných látek) vhodné k cucání nebo polykání pro ty, kteří nápoji nemůžou přijít na chuť anebo chtějí ječmen jednoduše užívat např. na cestách.

Nejvýznamnější obsahové látky:

♥   Vláknina - rozpustná

  • - potrava pro střevní flóru
  • - snižuje pálení žáhy
  • - přispívá k pocitu sytosti (pomáhá při hubnutí)
  • - stabilizuje hladinu cukru v krvi (prevence diabetu II)
  • - snižuje hladinu cholesterolu
  • Šťáva z mladého ječmene je bezpečná i pro lidi s chorobami trávicího traktu jako je Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, žaludeční vředy. Těmto lidem může dělat problémy nerozpustná vláknina, naopak ta rozpustná má hojivý efekt na sliznici žaludku a střev.

♥   Antioxidanty - neutralizují škodlivé volné radikály

♥   Enzymy - podporují metabolismus

♥   Chlorofyl - má desinfekční účinky, potlačuje záněty v těle

♥   Minerální látky, vitaminy

Chlorella

Jedná se o sladkovodní jednobuněčnou řasu. Je jako ječmen nabitá spoustou pro nás prospěšných látek.

Oproti ječmenu dodává i velké množství nerozpustné vlákniny. Funguje i jako přírodní antibiotikum, urychluje růst střevní flóry a podporuje regeneraci buněk. Využívá se především její schopnosti vázat na sebe těžké kovy, které odvádí z těla ven, čímž pomáhá detoxikaci. Výrazně stimuluje imunitu, včetně imunity sliznic.

Buňky chlorelly mají ale odolnou vnější membránu, takže je lidský organismus nedokáže vstřebat. Proto je důležité při zpracování řas buněčnou membránu šetrně narušit. Ne každý produkt však tímto procesem tzv. "dezintegrace" prošel. Této neznalosti výrobci i prodejci často využívají a informaci o tomto důležitém procesu zpracování záměrně neuvádějí.

Je proto zásadní, aby výrobce deklaroval, že chlorellu dodává na trh pouze s dezintegrovanou membránou. Používá také nejúčinnější druh chlorelly, a to chlorellu pyrenoidosa.

Chlorella je na trhu nejčastěji v podobě tablet vyrobených slisováním této sušené řasy.

Možné je koupit i sypkou chlorellu pro přípravu nápoje nebo pro přidávání do smoothie nebo do čehokoliv při vaření. Výborná je v této formě i ke kosmetickým účelům - pastu z ní můžete použít třeba na hojení drobných ran (stejně jako ječmen) nebo jako čisticí masku na obličej viz mé foto. 😄

Nejvýznamněší obsahové látky chlorelly:

♥   Vláknina - v buněčné stěně - slouží jako výborný zdroj potravy pro střevní mikrobiom

  •  - betaglukany - stimulují imunitu
  •  - immurella - rozpustná vláknina

  •  - sporopollenin - detoxikuje těžké kovy (nikl, arzén, kadmium, olovo, hliník) tím, že je na sebe navazuje

  •  

♥   Chlorellový růstový faktor - koktejl látek - ozdravuje mikrobiom, který se tak dobře množí; regeneruje tkáně

 ♥   Chlorellin  - látka antibiotické povahy - vytváří prostředí nepříznivé pro patogeny, ale nemá negativní vliv na složení mikroflóry

♥   Chlorofyl - má desinfekční účinky, potlačuje záněty v těle

♥   Minerální látky, vitaminy (mimo jiné též K2 a B12)

     K2 pomáhá vstřebávání vápníku z krve do kostí, čímž se chllorella stává výborná v prevenci zubního kazu či osteoporózy!

Největších benefitů dosáhnete užíváním chlorelly a ječmene dohromady

Pro tělo je zvlášť přínosné jejich "spolupůsobení", kdy se ve svých účincích potencují.

Orientační dávkování

  • Základní - prevence
    Denně cca 5g ječmene, 20 - 30 tbl chlorelly
  • Chronické potíže (a při kojení)
    Denně cca 10g ječmene, 30 - 40 tbl chlorelly
  • Vážné nemoci
    Denně cca 15g ječmene, 40 - 60 tbl chlorelly
  • Vysoká zátěž
    Denně 20g a více ječmene, 60 tbl a více chlorelly

Dávkování je individuální a je třeba ho nastavit podle potřeb každého.

Vysoké dávky je nutné nastavit postupně.

Zelené potraviny nemají ale danou maximální dávku, proto není možné se předávkovat.

První změny na těle i na duši

  • Vyšší frekvence stolice
    Vláknina obsažená v zelených potravinách zvětšuje množství stolice. Díky celkovému působení zelených potravin dochází také k většímu vylučování odumřelé sliznice a patogenů.
  • Dočasné nadýmání
    Souvisí se změnou střevní flóry.
  • Úprava chuti
    Ozdravění střevní flóry vede i k větší chuti na zdravé potraviny.
  • Hubnutí
    Zelené potraviny navozují pocit sytosti, zlepšují metabolismus
  • Lepší imunita
    Díky prospěšným látkám je tělo více odolné
  • Ústup zánětu
    Díky sycení prospěšnými látkami i detoxikací ustupují záněty v těle.
  • Nárůst energie
  • Postupné zbavení se léků a obtíží

Co Vám mohu nabídnout já?

Ráda Vám zprostředkuji nákup chlorelly i ječmene, zároveň ode mě dostanete podrobné informace o jejich účincích a užívání, nastavím Vám dávkování na míru dle Vašeho zdravotního stavu a konkrétních obtíží. V případě zájmu Vás můžu seznámit i s tím, jak se na poli zelených potravin více zapojit.

Pokud máte zájem o zelené potraviny, o jejich užívání či bližší informace, vyplňte kontaktní formulář níže a já se Vám ozvu zpět, abychom si domluvili schůzku buď osobně (Příbram) anebo online (přes whatsapp či messenger). 

Kontaktní formulář