Zelená má zelenou a pesto home made No. 1

Zelená je pro mne symbolem léta. No, vlastně všechny barvy. Ale… Bez zelené si to v létě zkrátka už vůbec neumím představit. Ani – jak jinak – na talíři. A právě zrovna teď začíná sezóna mého nejoblíbenějšího býlí (zelení) do PESTA!

Ale nejdřív hezky od začátku.

Jakékoliv pesto je obecně vynikající záležitost – ať už k masu nebo zelenině či těstovinám, rýži, nebo jen tak na chleba, placku či třeba raw krekr nebo jen tak na vidličku. Absolutně vyladí chuť. Prostě dodá tu správnou chuťovou třešničku na dortu.

Dáváte mi za pravdu nebo kouzlům pesta ještě unikáte? Anebo nevíte, jak na něj? Tak to pojďte zkusit, je to táááák jednoduché!

Co budete potřebovat:

  • jakékoli zelení v dle sezóny (bazalka, hladkolistá / kadeřavá petrželka, kopr, medvědí česnek, nať z ředkvičky, bršlice, do kombinace můžete přidat libeček, kopřivu, pampelišku aj. dle fantazie)
  • olej – nejlépe kvalitní olivový, můžete přidat např. i konopný (pro dodání tuku bohatého na omega-3-kyseliny)
  • semínka, ořechy (slunečnice, konopné semínko, dýně, pinie, kešu, vlašské ořechy, pekanové ořechy, mandle aj. dle stavu zásob vaší spíže a nálady).
  • citronová šťáva, sůl / umeocet
  • volitelně – pochoutkové droždí

Postup:

Listoví pokrájejte na drobnější kusy, dejte do sekáčku spolu s ořechy či semínky, přidejte citronovou šťávu, sůl nebo umeocet, příp. pochoutkové droždí a přilijte olej. Mixujte do hrubší či jemnější konzistence dle toho, jak to máte rádi. Olej přidávejte postupně – každá nať potřebuje jiné množství, přilijte prostě tolik, aby se dobře mixovalo.

Vualááá! Hotovo? Servírujte anebo přendejte do skleniček a nechte uležet. Pro skladování doporučuji na pesto udělat olejovou zátku – zkrátka nalijte na něj vrstvu oleje, ať je hladina ponořená. Takto vám pesto vydrží v lednici i týdny.

Ale abychom to nezamluvili!

Co to nejlepší pesto z nejlepších?! Které že to vlastně je? Rádi byste věděli?? Nooo…Chvíle napětí…První místo v souboji pest vyhráváááá…

PESTO Z MRKVOVÉ NATĚ!

Možná se neshodnu s každým… Ale v mé kuchyni zabírá vrchol v žebříčku šampionů! A právě dnes jsem se rozhodla prozradit vám tajný recept na opravdu vyladěný skvost! Pojďme tedy na to!

Takže co je třeba na nejlepší mrkvové pesto:

  • svazek mrkvové natě (překvapivě)
  • slunečnicové semínko / příp. pinie jsou-li zrovna skladem v mé spíži – hrst
  • sušená rajčata – hrst
  • umeocet, citronová šťáva (1 lžíce), pochoutkové droždí (1 lžíce)
  • extra panenský olivový olej
  • volitelně – pár lžic konopného oleje, hrst konopných semínek (ráda přidávám kvůli chuti a zároveň kvůli tomu, že jsou cenným zdrojem omega-3-mastných kyselin)

Postup:

  1. Z mrkvové natě odřízněte tuhé stonky a pokrájejte nahrubo, sušená rajčata pokrájejte na kousky.
  2. Dejte do sekáčku spolu se semínky, přidejte umeocet, citronovou šťávu, pochoutkové droždí a olivový (příp. i konopný) olej.
    (Olej přilévejte postupně podle potřeby. Mrkvová nať nemá v sobě příliš vody, proto je třeba použít oleje více než u jiných pest.)
  3. Mixujte do vámi preferované konzistence.
    (Pokud budete chtít přidat i konopná semínka, doporučuji přisypat až ke konci mixování a v pestu už jen „zamíchat“.)
  4. Přendejte do skleniček a nechte uležet alespoň do druhého dne v lednici.
    (Mrkvová nať je tužší než jiné listoví, proto lepší, pokud se pesto rozleží.)
  5. Servírujte ke všemu dle libosti.
  6. Nechte hádat rodinu či kamarády, z čeho to zatraceně dobré pesto vlastně je.
  7. Sklízejte pochvaly.

 

Věřím, že se zadaří i vám a objevíte kouzlo nepřekonatelně dobrého pesta.

Ale pozor! Pamatujte, že jde o tajný recept. Takže pssst, ať manuál na něj znáte jen já a Vy. 🙂

Lada Ševecová
Jsem expertkou v oblasti zdravého životního stylu a  vášnivou experimentátorkou v kuchyni. Pomáhám lidem vidět souvislosti a najít svou vlastní cestu v oblasti stravování. Učím, jak na zdravou stravu jednoduše, hravě a netradičně. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.