Zelená je pro mne symbolem léta. No, vlastně všechny barvy. Ale… Bez zelené si to v létě zkrátka už vůbec neumím představit. Ani – jak jinak – na talíři. A právě zrovna teď začíná sezóna mého nejoblíbenějšího býlí (zelení) do PESTA!
Jakékoliv pesto je obecně vynikající záležitost – ať už k masu nebo zelenině či těstovinám, rýži, nebo jen tak na chleba, placku či třeba raw krekr nebo jen tak na vidličku. Absolutně vyladí chuť. Prostě dodá tu správnou chuťovou třešničku na dortu.
Dáváte mi za pravdu nebo kouzlům pesta ještě unikáte? Anebo nevíte, jak na něj? Tak to pojďte zkusit, je to táááák jednoduché!
Listoví pokrájejte na drobnější kusy, dejte do sekáčku spolu s ořechy či semínky, přidejte citronovou šťávu, sůl nebo umeocet, příp. pochoutkové droždí a přilijte olej. Mixujte do hrubší či jemnější konzistence dle toho, jak to máte rádi. Olej přidávejte postupně – každá nať potřebuje jiné množství, přilijte prostě tolik, aby se dobře mixovalo.
Vualááá! Hotovo? Servírujte anebo přendejte do skleniček a nechte uležet. Pro skladování doporučuji na pesto udělat olejovou zátku – zkrátka nalijte na něj vrstvu oleje, ať je hladina ponořená. Takto vám pesto vydrží v lednici i týdny.
Co to nejlepší pesto z nejlepších?! Které že to vlastně je? Rádi byste věděli?? Nooo…Chvíle napětí…První místo v souboji pest vyhráváááá…
PESTO Z MRKVOVÉ NATĚ!
Možná se neshodnu s každým… Ale v mé kuchyni zabírá vrchol v žebříčku šampionů! A právě dnes jsem se rozhodla prozradit vám tajný recept na opravdu vyladěný skvost! Pojďme tedy na to!
Věřím, že se zadaří i vám a objevíte kouzlo nepřekonatelně dobrého pesta.
Ale pozor! Pamatujte, že jde o tajný recept. Takže pssst, ať manuál na něj znáte jen já a Vy. 🙂