Věčný spor ve výživě: maso vs. rostlinná strava? Co je tedy vlastně SPRÁVNĚ?

Svět je plný informací. Sypou se na nás ze všech stran. Také o tom, co je vlastně správné jíst. Jenže fakta se rozchází. Někde si přečtete, že je důležité jíst maso a mléčné výrobky, jinde, že jen rostlinná strava je ta nejlepší, a to buď jen vařená, nebo zas jen syrová apod. Jenže čemu pak věřit?

Já sama jsem v tom tápala léta. Kvůli problémům s trávením jsem vyzkoušela mnohé, i mnohé „extrémní“ směry, od palea, makrobiotiku, raw až po různé formy eliminačních diet. Výsledek? Nic mi nepomáhalo. A já jen začala mít v hlavě pořádný guláš. Tak co je vlastně dobré jíst??? Jak najít východisko?

Po pár letech jsem zjistila, že tuto otázku je třeba si položit jinak, a to…

Co je dobré jíst PRO MNE?

Každý jsme jiný a neexistuje univerzální strava vhodná pro každého. Každému prostě vyhovuje něco jiného! Podléháme ale různým dogmatům, které se na nás hrnou z médií apod. Když přeci něco tvrdí nějaká známá kapacita, ví o čem mluví a musí to být tak. Ztrácíme svůj selský rozum, svou citlivost k sobě samému. Předáváme zodpovědnost za sebe druhým (a to nejen v jídle). To, co potřebujeme, ve skutečnosti můžeme zjistit jen my samy.

Člověk má oproti jiným živočichům navíc také jednu výhodu. Náš zažívací systém je uzpůsoben tak, že (oproti masožravcům nebo býložravcům) si vlastně můžeme vybrat, co budeme jíst. Je to hodně o nastavení hlavy. Pokud někdo má problém jíst maso, ať ho nejí, kdo ho má rád, nechť ho jí. Často může být jen v našich hlavách, co je a není správné, co nám chutná, co nám dělá dobře. Je tedy na každém, co se rozhodne jíst.

Co tedy zahrnuje zdravé stravování?

8 obecných bodů, které je dobré dodržovat:

  • jíst v KLIDU, v dobré atmosféře, pomalu, pořádně žvýkat
  • PAUZY mezi jídly, stále něco „neuzobávat“
  • dát přednost MINIMÁLNĚ ZPRACOVANÝM potravinám, tedy co nejvíce se vyhnout polotovarům
  • omezit CUKR, BÍLOU PŠENIČNOU MOUKU, omezit jakékoliv pečivo (více o tom, jak vhodně pečivo nahradit, najdete i v mém ebooku TADY)
  • PESTROST – potraviny a jejich úpravy střídat, nejíst pořád to samé, ideálně jíst sezónní, lokální potraviny
  • ZELENINA – to je gró jídelníčku – mimo jiné významný zdroj vlákniny, minerálů, vitamínů
  • „živé“ FERMENTOVANÉ potraviny – kvašená zelenina (pickles), jogurty, kefíry (rostlinné, mléčné) – a to zdůrazňuji „živé“, tedy obsahující prospěšné bakterie pro střevní mikrobiom (výrobky, které prošly po fermentaci pasterizací, sice budou lépe stravitelné, ale bakterie v nich budou mrtvé)
  • VÝJIMKY POTVRZUJÍ PRAVIDLO – je v pořádku občas zhřešit 🙂

Pokud zařazujete do jídelníčku maso, vyplatí se dbát na jeho kvalitu (nejlépe z volně pasoucích se zvířat), vyhnout se zpracovaným výrobkům, nepřehánět s množstvím.

Kvalita je zásadní i u mléčných výrobků (nejlépe Bio), ani při jejich konzumaci to nepřehánět s množstvím, dát přednost fermentovaným výrobkům, nepoužívat light varianty (často plné cukrů a škrobů), slazené výrobky (raději si doma dosladit ovocem nebo sirupem).

Více se těmto bodům věnuji i ve svém ebooku zdarma. Pokud Vás zajímá, můžete si přečíst ZDE.

Lada Ševecová
Jsem expertkou v oblasti zdravého životního stylu a  vášnivou experimentátorkou v kuchyni. Pomáhám lidem vidět souvislosti a najít svou vlastní cestu v oblasti stravování. Učím, jak na zdravou stravu jednoduše, hravě a netradičně. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.