Nemám moc ráda tradiční česká nebo (v tomto případě) slovenská jídla, ale miluji zkoušet je v netradičním a tedy odlehčeném pojetí. A upravit si je po svém. Takto jsem narazila také na výzvu s názvem „halušky“. A musím říct, že chuťově úplně předčily mé očekávání, naprosto excelentní!
Základem je jedna skvostná ingredience. KVĚTÁK. Jako malá jsem ho moc neměla ráda, možná proto, že jsem ho znala víceméně jen jako mozeček, případně obalovaný ve strouhance, kulinářským vrcholem v mém dětství byl pak zpracovaný do placiček. Netušila jsem tak, co všechno se s ním dá v pokrmech vykouzlit! Asi znáte květákovou rýži, výborný je do pokrmů na indický styl, pečený, nebo jako květáková polévka aj. Anebo, ano přesně tak – jako HALUŠKY!
A takové halušky posypané opečenou slaninou, mňam! Ale jak na veganskou verzi? Nebojte, i tady naprosto jednoduše! Další skvělou vychytávkou je totiž celerový špek. Pokud máte rádi brynzové, jako náhrada zas skvěle poslouží smetana z kešu ořechů nebo kokosové mléko.
květák – ½ hlavy, cca 500g
1 cibule
olej (olivový nebo jiný) – cca 2 lžíce
hlíva (můžou být i žampiony) – 200g
kešu smetana nebo kokosové mléko – 100ml
na dochucení – pepř, pochoutkové droždí, umeocet / tamari / sůl, rostlinný jogurt
Na kešu smetanu potřebujete:
100g kešu
cca 80ml vody
1 lžička citronové šťávy
1 lžička pochoutkového droždí
Na celerový špek potřebujete:
uzený tempeh – 100g
½ celeru nebo 1 větší petržel
olej (olivový) – 2 lžíce
KEŠU SMETANA
CELEROVÝ ŠPEK
HALUŠKY
Servírujeme halušky posypané celerovým špekem, můžete přidat i obilovinu (tak jako já na obrázku, např. s rýží natural).
Zkoušejte, experimentujte a hlavně ochutnejte!