Tradiční halušky netradičně ANEB low carb veganské halušky s high carb rýží. A proč by ne?

Nemám moc ráda tradiční česká nebo (v tomto případě) slovenská jídla, ale miluji zkoušet je v netradičním a tedy odlehčeném pojetí. A upravit si je po svém. Takto jsem narazila také na výzvu s názvem „halušky“. A musím říct, že chuťově úplně předčily mé očekávání, naprosto excelentní!

Základem je jedna skvostná ingredience. KVĚTÁK. Jako malá jsem ho moc neměla ráda, možná proto, že jsem ho znala víceméně jen jako mozeček, případně obalovaný ve strouhance, kulinářským vrcholem v mém dětství byl pak zpracovaný do placiček. Netušila jsem tak, co všechno se s ním dá v pokrmech vykouzlit! Asi znáte květákovou rýži, výborný je do pokrmů na indický styl, pečený, nebo jako květáková polévka aj. Anebo, ano přesně tak – jako HALUŠKY!

A takové halušky posypané opečenou slaninou, mňam! Ale jak na veganskou verzi? Nebojte, i tady naprosto jednoduše! Další skvělou vychytávkou je totiž celerový špek. Pokud máte rádi brynzové, jako náhrada zas skvěle poslouží smetana z kešu ořechů nebo kokosové mléko.

Nebudu vás už napínat – Jak tedy na halušky?

Ingredience (2 porce)

květák – ½ hlavy, cca 500g
1 cibule
olej (olivový nebo jiný) – cca 2 lžíce
hlíva (můžou být i žampiony) – 200g
kešu smetana nebo kokosové mléko – 100ml
na dochucení – pepř, pochoutkové droždí, umeocet / tamari / sůl, rostlinný jogurt

Na kešu smetanu potřebujete:
100g kešu
cca 80ml vody
1 lžička citronové šťávy
1 lžička pochoutkového droždí

Na celerový špek potřebujete:
uzený tempeh – 100g
½ celeru nebo 1 větší petržel
olej (olivový) – 2 lžíce

POSTUP

KEŠU SMETANA

  1. Kešu namočíme alespoň na 2 hodiny do vody.
  2. Vodu slijeme a rozmixujeme s citronovou šťávou, pochoutkovým droždím novou vodou do konzistence smetany.

CELEROVÝ ŠPEK

  1. Na studenou pánev nalijeme olej, přidáme tempeh a celer (příp. petržel) nakrájené na malé kostičky.
  2. Pánev pomalu rozehříváme a pomalu restujeme (nepodlévat!) dokřupava (cca 30 minut).

HALUŠKY

  1. Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme pokrájenou cibuli, necháme zesklovatět.
  2. Přidáme květák rozebraný na malé růžičky a hlívu na proužky, orestujeme.
  3. Přidáme kešu smetanu (nebo kokosové mléko), aby bylo vše mírně ponořené. Dochutíme umeoctem, tamari, nebo solí, pochoutkovým droždím, pepřem.
  4. Podusíme do změknutí květáku (ideálně aldente).
  5. Na závěr můžeme přidat trochu rostlinného jogurtu pro nakyslejší chuť.

Servírujeme halušky posypané celerovým špekem, můžete přidat i obilovinu (tak jako já na obrázku, např. s rýží natural).

 

TIPY

  • Pokud nelpíte na veganské verzi, použijte místo oleje ghí. Stejně tak místo rostlinného jogurtu může být klasický. A já se přiznám, že jsem sama posledně neodolala a přidala nakonec i trochu té brynzy.
  • Můžete ozvláštnit halušky i různým kořením – já miluji např. římský kmín nebo kmín klasický (restuji s cibulkou), výborná je i kurkuma.
  • Na konci vaření můžete přidat i např. pokrájenou hladkolistou petrželku nebo baby špenát a nechat pouze zavadnout.

Zkoušejte, experimentujte a hlavně ochutnejte!

 

Lada Ševecová
Jsem expertkou v oblasti zdravého životního stylu a  vášnivou experimentátorkou v kuchyni. Pomáhám lidem vidět souvislosti a najít svou vlastní cestu v oblasti stravování. Učím, jak na zdravou stravu jednoduše, hravě a netradičně. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.